Translate

Thursday 23 April 2015

Apokalypsa v Amazonii



V posledních dobách už se déšť v Amazonii nevnímá jako požehnání, ale mnoha vesnicím způsobuje existenční problémy. Řeky stále zvyšují úroveň svých hladin a tisíce rodin zůstávají bez domova. Ostatní vyrazili protestovat za dřevo na jejich mosty. Chaos sevřel zoufalství i na úřadech.

Vyšetřovatel Luis Campos Baca upozornil, že situace se bude časem ještě zhoršovat vlivem vysokého stupně odlesňování. " Stromy fungují jako houby, které nasávají až tisíc litrů vody, tento cyklus je však odlesňováním narušen a způsobuje mohutné vylévání z koryt řek. Toto se bude zhoršovat a ohrožovat lidi ve vesnicích".

Luis Campos, který se ujal předsednictví v Institutu vyšetřování peruánské Amazoie (Instituto de Investigaciones de la Amazonia Peruana), vysvětluje, že oteplování svrchních vod Atlantského oceánu, více než fenomén el Niño, způsobu právě v kritické oblasti Amazonie silnější deště.
Šéf v oblasti Loreto Marco Paredes, byl vyplašený z další anomálie, a to stoupající hladiny řeky Napo, která má svůj původ v Ekvádoru a měla by být vyprázdněná, ale její hladina dosahuje červené oblasti, kdy už hrozí vylití a záplava.

"Je to úplně abnormální. Také ve vysokých oblastech jsou srážky, které způsobují zvýšený průtok na dolních tocích. A mraky se i nadále posunují do údolí. Stejná situace je i na řece Pastaza a Moroa", obává se meteorologický specialista.

"Amazonie projde kolapsem, pokud nezačneme dělat nějaká opatření, není to hra". Zmínil Campos. Připomenul také to, že co se stalo na silnici Iquitos - Nauta (propadlá silníce 2 - 3 metry), je také důsledek odlesňování a následného převodňování okolí.
"Odlesňování také zasahuje celý ekosystém, chybí houby (stromy), které zadržují vodu, ta se kontaminuje mimo břehy špínou a to způsobí migraci nebo smrt ryb. A to se již děje."řekl Campos.

Ale amazonská apokalypsa životního prostředí nemusí být způsobena nutně dešti a záplavami. V průběhu několika let by se mohla proměnit také v suchou savanu.

Loreto je nejrozsáhlejší oblastí v Peru, je větší než Ekvádor a je domovem mnoha druhů zvířat a rostlin. Toto všechno však může skončit a proměnit se v jednoduchou část země bez života, lesů a řek

Přeloženo z http://www.agecolodge.blogspot.com/2015/04/apocalipsis-en-la-amazonia.html.

No comments:

Post a Comment