Translate

Friday 3 October 2014

Tradiční peruánské nápoje pro zdraví


Emoliente
Emoliente je tradiční peruánský nápoj, který se připravuje z praženého ječmene, extraktů  z léčivých rostlin, přírodního cukru a šťávy z limetek, může doplňovat dietu karbohydráty, minerály, vitamínem C a je velmi zdravý a léčivý. V Iquitos ho můžete popíjet ve večerních hodinách, kdy vyjíždí na ulici oblíbené tříkolky vybavené bylinami, hrnci, skleničkami a různými přísadami. Pohled na drobného Peruánce, který tento lahodný nápoj připravuje, je velmi zajímavý a takřka se podobá alchymii, ale ve skutečnosti není tak složitý a je dostupný složením receptury i pro našince, a věřím, že ho i někdo vyzkouší a zjistí, že je, jak se říká zde v Peru, "Q rico".

Z čeho se připravuje
Mezi nejpoužívanějšími bylinami patří cola de caballo (ale už jsem se setkala i s receptem bez něj, tak se bez něj můžeme také obejít ;-), ale lze ho sehnat i v ČR) lněné semínko, může být alfa alfa, bobkový list, heřmánek, maka, uña de gato, sangre de grado, citronová tráva, limetka, přírodní třtinový cukr, šťáva z ovoce (např. ananas) nebo med atd. V podstatě byliny, které máte rádi nebo potřebujete, variací je spousta (a mnoho z peruánských bylin lze již dostat i v ČR).

Příprava
Složení, jak jsem již zmínila, se může velmi měnit i zde v Peru, vzhledem k regionu, rodině, ale základními surovinami pro přípravu je pražený ječmen (cebada, myslím že se u nás dá nahradit výrobkem Caro, Ecco - náhrada kávy) a limetky. Začneme tak, že vaříme několik minut ječmen se směsí bylinek, necháme je chvilku vyluhovat (cca 15 minut) a přecedíme, na závěr přidáme šťávu z limetek a cukr nebo med, dle chuti. Podáváme horké nebo teplé. Pokud vaříte nápoj s lněným semínkem bude mírně slizovitý (tedy podle toho kolik semínek tam dáme :-), tady je někdy hustý skoro až na lžíci), ale má blahodárné účinky na střeva, které čistí a působí proti zácpě. Pokud zvolíte bobkový list, tak vařit jen chviličku.


Emoliente na ledviny, led. kameny a močové cesty: 2 lžíce ječmene, 50 g lněných semínek, 1 dřívko skořice, ½ ananasu i se slupkou (která se dobře očistí), 2 lžíce chanca piedra (lze ji sehnat i v ČR, může být i sušená) - bylina na ledviny a moč. cesty, dobře působí i samotná slupka ananasu, vařit ve 4 l vody půl hodiny, získáme koncentrát, do kterého na závěr přidáme šťávu z limetek a cukr dle chuti. V čase užití naplníme polovinu konvice koncentrátem a doplníme druhou polovinu vroucí vodou. Pijeme 8 sklenic denně tohoto nápoje. 


Chapo
Chapo ("čapo") je nápoj z rozvařených sladkých banánů ve vodě, čím jsou sladší, tím menší doba je potřeba na rozvaření. Na závěr se vše rozmixuje a vznikne hustější nápoj.
(výborný typ, pro ty kdo má rád sladké, je ugrilovaný sladký banán ve slupce, která zčerná a před konzumací se oloupe, banán uvnitř bude zkaramelizovaný)

Mazamorra
Mazamorra ("masamora") je velmi jednoduchý nápoj nebo zákusek, který lze použít i pro různé diety nebo jen tak na chuť. Mazamorru můžete udělat z různých obilnin, které máte rádi. Jednoduše se obilnina rozvaří ve větším množství vody, rozvaří se tak až nápoj zhoustne, hustotu si můžete vytvořit podle toho, jak vám vyhovuje.
Potřebujete pouze vodu a obilninu - z rýže ( se nazývá "mingado"), z ovesných vloček ("mazamorra de avena"), z pšenice ( "mazamorra de trigo"), pro dochucení můžete vařit s hřebíčkem a skořicí, na závěr se může přidat přírodní cukr nebo mléko.

Nápoj z ananasu pro zdravé močové cesty a ledviny nebo jen tak na osvěžení
Pokud sníte ananas a zůstane vám slupka, nevyhazujte ji, pokud ji dobře očistíte a 20 - 30 minut vyvaříte ve vodě s hřebíčkem a skořicí, získáte lahodný nápoj, může se dochutit přirodním cukrem, v létě výborný na osvěžení, v zimě na zahřátí. Působí mírně močopudně.

Refresco de cebada
je velmi jednoduchý a osvěžující recept, pro cca 6 osob se použije 
¼  kila praženého ječmene (u nás k dostání Ecco v prášku)
2 litry vody
300 g přírodního cukru 
3 limetky 
(může se vařit i s hřebíčkem a skořicí nebo se může přidat šťáva  z  ½ ananasu)

ječmen vaříme půl hodiny s vodou, pokud je potřeba přecedíme a přidáme šťávu z limetek a dle potřeby cukr. Podáváme vychlazené. 

Refresco z quinui
½ hrnku quinui, musí být několikrát dobře propláchnutá ve vodě (aby nebyla hořká)
1 ½ litru (6 hrnků) vody
4 dřívka skořice 
¼ lžičky semínek anýzu
1 lžička vanilky 
cukr dle chuti

příprava:
dobře propláchnutou quinuu vložíme do hrnce s vodou, přidáme anýz, skořici a vaříme na silném ohni 40 - 45 minut, potom přecedíme a necháme vychladnout, přidáme 1 lžičku vanilky a cukr dle chuti.


Energizující nápoj 
čerstvá šťáva ze 3 mrkví, 2 jablek (se slupkou) a 1 červené řepy (bez slupky), smícháme a užíváme každý den. 

Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví!
Amazon Green Ecolodge



No comments:

Post a Comment