Translate

Monday 16 March 2015

Povídání o tajemství léčivých rostlin v Amazonii, jejich bytostech, jak působí, léčí a učí

Když jsem se rozhodla pro studia farmacie, protože jsem měla od dětství velmi blízko k našim léčivkám, netušila jsem ještě, jaká je pravá podstata rostlin a jejich účinků. Vždy jsem je cítila jako živé bytosti, ale nikdy jsem nad tím více nepřemýšlela, škola mne zahltila informacemi o účincích z chemického pohledu nejrůznějších účinných látek, alkaloidů, slizů, saponinů, taninů, bioflavonoidů apod. Až tady v amazonském pralese jsem za pomoci šamanů a diet, kterými jsem procházela, poznala jejich pravou podstatu bytí a léčení. Sama na sobě jsem poznala jejich neuvěřitelnou sílu a moudrost.

Celý amazonský prales, už když do něj vstoupíte, má krásnou mystickou atmosféru se všemi zvuky a vůněmi, je to velmi hutná energie, která se dotýká snad každého. Každý obyvatel džungle nese úctu k vzácným a letitým stromům a "ví jak to je". Je pro ně přirozené vědět, že rostliny mají duši, tak jako člověk či zvíře, jen v jiné formě hmoty. Je to živá bytost, která s vámi komunikuje, otázkou je však, jestli dokážeme naslouchat?

Vědomosti o zázračných účincích a jejich použití získává šaman nebo vegetalista (člověk, který léčí pomocí rostlin) z přírody. Příroda ho učí prostřednictvím snů a vizí v průběhu přísné diety, kdy přicházejí naprosto jasné a čisté informace, někdy i mnoho takových snů v průběhu jedné noci. Jsou šamanské stromy, několika set let staré a desítky metrů vysoké, jejichž duch (mariri) učí moudrosti, vstoupí do těla při užívání medicíny připravené z určité části a ve vašem nitru komunikuje s duší. Je to jako kdyby do vás vstoupila další bytost, od tohoto okamžiku je člověk napojený na tento strom a může s ním komunikovat i později (např. Sapote renaco, Ajos quiro, Capirona, Chuchuhuasi, Manchinga, Zarzaparilla, Lopuna blanca, Tamamuri, Shihuahuaco...). Stejným způsobem vstupují do těla i ostatní léčivé rostliny a léčí, čistí a napravují. Šaman se učí také prostřednictvím rituálů s Ayahuaskou, rostlinou, která se považuje za královnu džungle. Ta mu i později ukazuje, jaký lék je pro toho či onoho nejlepší.

Nápoj z různých částí rostlin a stromů (z kůry, listů, kořenů, lián, lýk, tzv. mléka, resin a pod.) se připravuje, většinou vaří, 6 - 10 nebo více hodin, několikrát se koncentruje, příprava je vlastně podobná nápoji z Ayahuasky. Vzniká silný koncentrát, který se užívá většinou 2 x denně, některé medicíny jsou tak silné, že stačí pouze jedna dávka za týden nebo měsíc (Chiric sanango - artritida). Nápoj je tak silný, že mohou být různé fyzické projevy jako motání hlavy, tlak, rozpínání v hrudi, v hlavě, pocity blaha, brnění, nevolnost, opojení atd. Z některých rostlin se jen vymačká čerstvá šťáva (Albahaca - migrény, nachlazení, uklidnění) nebo se listy promnou s vodou a vznikne slizovitá tekutina (Malva - protizánětlivý úč., vředy, zácpa). Některé rostliny se používají při tzv. tajemstvích (secretos) např. hlíza jergon sacha a červená řepa, proti nádorům, které se rozkrojí na poloviny, pověsí se do kuchyně a každou půl noc se přikládají na místo nádoru, odříkává se formulka a člověk přitom nesmí být viděn jinou osobou. I s čistou Ayahuaskou lze provést klasickou dietu, kdy se užívá 1 - 2 x každé den, nemusí být použita jen na rituály.

Některé rostliny tzv. vomitivo, mají specifický čistící účinek na organismus, nápoj se podává brzy ráno na lačno a intenzivně čistí zvracením, některé půl dne (tabák), některé celý den (Yahuar panga, Wayra huisacha, Zucoba, Sacha huiro...). Tyto rostliny čistí orgány od nečistot ze stravy a životního stylu a připravují tělo na dietu s konkrétní medicínou.

Další účinky se mohou využít při čistících a léčivých koupelích. Na odstranění negativních energií, pro štěstí, lásku a hojnost, otevírají póry (Albahaca, Ajo sacha, Mucura, Saramasho, Rosasisa, Wuaiusa, Schimipanga...). Na odstranění horečky, popáleniny (Malva, listy banánovníku..), bércové vředy. 

V průběhu léčení a učení je velmi důležitá dieta, která umožňuje vyčistit tělo a vstoupit léčivému duchu do těla. Každá rostlina má jiné nároky na stravu a podmínky diety. Některé nejsou tak silné a snesou ovoce i zeleninu, avšak letité silné stromy jsou v účinku mnohem silnější a delikátnější, jsou tedy náročnější i na dietu, při které se může jíst pouze čistá rýže a zelený banán. Je nutné vynechat i jakoukoliv sexuální aktivitu, kosmetické prostředky, šperky abychom se přiblížili co nejčistšímu stavu našeho těla a umožnili tak rostlinám co nejlepší prostředí. Po ukončení medicíny, pozřením špetky soli a ofoukání tabákem, se pokračuje ještě v dietě jak určí šaman, většinou ještě dva týdny, aby se dovršil jeden měsíc. Některé stromy jsou tak silné, že se nedoporučuje kombinovat je s jinými rostlinami ani s Ayahuaskou a rituály. Je nutné ukončit dietu, aby mohl být podstoupen rituál.

Pokud se nedodrží správné podmínky, strom vám to, jak se říká, vrátí. Nejenom, že se pak člověk cítí provinile vůči přírodě a sám sobě, ale může se zhoršit zdravotní stav, může se stát nějaký úraz, se kterým si to v tu chvíli nebude spojovat. V průběhu rituálů s Ayahuaskou člověk nemusí mít žádné vize a může se stát, že cítí, že se nic neděje nebo naopak je tak mimo sebe, že nemůže chodit ani po čtyřech. Ayahuaska nemusí komunikovat ještě dlouhou dobu. Některé rostliny jsou velmi žárlivé a nesnesou, když se vás někdo jen dotýká (Capirona, Oje..), také Ayahuaska je žárlivá a nesmí se při ní provádět žádná sexuální aktivita.

I v naší zemi byla v minulosti síla rostlin využívána tímto způsobem, věděli jsme jak je použít, připravit, znali jejich tajemství, které postupem času bylo potlačeno a byla snaha jej úplně vymítit mocnými. Stále jsou účinné, ale jejich použití a význam by mohl mít mnohem hlubší a spirituálnější význam.

Amazon Green Ecolodge

text je možné šířit v nezměněné podobě a s uvedením zdroje


No comments:

Post a Comment