Translate

Tuesday 19 August 2014

Jak pracují a léčí rostliny v deštném pralese

Ve starém a moudrém deštném pralese je mnoho již popsaných i ještě neobjevených léčivých rostlin a stromů. Šamani, kteří je znají a používají pro svoji práci, říkají, že zde najdete lék na jakékoliv onemocnění, neexistuje nemoc, která by se nedala léčit.

Rostliny pracují s člověkem na spirituální úrovni. Při práci je důležitá dieta, která vaše tělo pomůže vyčistit a připraví jej na léčivou energii rostlin. 

Ayahuaska pomůže šamanovi při rituálu zjistit jaká léčivá rostlina je přesně pro vás a vaše léčení. Je to tedy naprosto individuální práce a neplatí, že na stejnou nemoc dvou různých lidí se použije stejná rostlina, protože příčiny mohou být různé a šaman vám pomůže vyléčit nejen symptomy nemoci, ale hlavně příčinu. 

Když jde šaman sbírat medicínu do lesa, jde vlastně také o takový rituál, na ochranu kouří mapačo (tabák), promlouvá se stromem (s jeho duchem - "mariri"), z něhož bude odebírat potřebnou část (tak, jak ji nazývají leche – mléko, resina, flema – hlen, corteza – kůra…). Rána, která stromu zůstane po odebrání, se zahojí podle toho, zda dotyčný, kterému byla určena medicína, dodržel správnou dietu v průběhu léčby (strava, sexuální abstinence…). Každý strom si klade různé nároky na dietu, některé (např. Capirona, Oje, Sapote Renaco…) vyžadují velice striktní dietu, protože například Oje je velice žárlivé, Capirona velmi citlivá na kontakt s jinými lidmi…Platí celkem pravidlo, že čím mohutnější a starší strom (až stovky let), tím silnější a více delikátní medicína. Pokud však člověk nedodrží správnou dietu, rána se špatně zhojí a strom mu to nějakým způsobem vrátí (zhoršení nemoci, úraz, přijde jiné nemocnění…). Pokud je však vše v pořádku, zlepší se zdravotní stav a člověk zůstává propojený s tímto stromem, jeho duch v něm přetrvává.

Před vlastní léčbou, první den, se použije tzv. "vomitivo", což je nápoj z rostliny, která má velmi silné čistící schopnosti. Používají se individuálně různé druhy, jako Tabaco, Wayra Huisacha, Yahuar Panga, Hierba Luisa...Podávájí se brzy ráno, cca v 6 - 7 hodin na lačno, nástup účinku je od několika minut do 1 hodiny a délka působení je různá, u tabáku kratší (cca 5 - 6 hodin) a u ostatních delší (11 - 12 hodin). Čištění probíhá úporným zvracením hlenů, někdy bývá i průjem. V průběhu se doporučuje pít hodně vody, která vás nutí sice více zvracet, ale i více pročistí. Vomitivo vám vyčistí téměř vše z oblasti žaludku a ostatních orgánů, co se zde nahromadilo za celý život ze stravy a životního stylu.

Někteří šamani používají i tzv. "secretos" (tajemství), které se používají k léčbě a ukážou je pouze pacientovi. Jedná se například o krátkou modlitbu, při které si přesně o půlnoci přikládá dotyčný hlízu Jergon Sacha nebo červenou řepu na postižené místo, ale nikdo ho při tom nesmí vidět. Používá se to pro zlomení a odstranění zlých kleteb.

V průběhu diety se většinou nedoporučuje podstupovat rituály s Ayahuaskou, protože by došlo ke křížení účinků a některé medicíny, zvláště z mohutných stromů jsou silnější než Ayahuaska. Dieta s jednou rostlinou většinou trvá dva až tři týdny.

Na konci diety s rostlinou vám šaman ukončí dietu podáním špetky soli a ofoukáním energetických center mapačem (tabákem), aby se uzavřely. V průběhu diety je totiž tělo energeticky otevřené, šaman ho může vidět jako rozvitý květ.

Mistrovské rostliny nejenom léčí nemoci, ale také čistí tělo, tvoří ochranu proti negativním energiím, přinášejí štěstí do života a různé vědomosti, rozvíjejí intuici a mimosmyslové vnímání, dodávají životní energii. Můžete v podstatě najít rostlinu na cokoliv, co potřebujete v životě, ale vždy k nim musíte přistupovat s respektem a pokorou. Šamani je používají při svém výcviku, je to vlastně jako „univerzita“, na které máte různé přednášky, stejně tak i diety s různými rostlinami vás učí pokaždé něco jiného. Opravdu dobrý šaman pokračuje ve svém celoživotním vzdělávání a v průběhu svého života podstupuje další a další diety, a to i z důvodu udržení si čistoty těla a duše.

Tento článek vychází z našich zkušeností, ale praktiky jiných šamanů mohou být samozřejmě jiné. 

No comments:

Post a Comment