Translate

Saturday 13 September 2014

PALO SANTO - svaté dřevo


Palo Santo znamená v překladu "svaté dřevo" a botanické jméno je Bursera graveolens. Bylo také nazýváno "quebracho" podle španělských osadníků, protože je tak tvrdé, že se o něj rozbije sekera. Tento strom je asi 18 metrů vysoký a roste v Jižní Americe v oblasti Peru, Ekvádoru, Bolívie a Brazílie. 

AROMA

Při spalování má překvapivě silnou a sladkou vůni, takže se velmi často používá jako vykuřovadlo. Je považován za léčivý strom. Svými rozmanitými vlastnostmi perfektně čistí energie, to vše díky účinným látkám, jako je limonen, které obsahuje ve vysokém procentu; limonen patří do skupiny rozpouštědel nebo terpentýnu, které jsou odpovědné za čištění, a to jak fyzické, tak duchovní. Čistění tak zanechává vše v harmonii. Ze spirituálního hlediska je za tyto vlastnosti zodpovědný jeho duch.

Kouř, který vzniká při pálení svatého dřeva se šíří do okolí a čistí prostředí před zlými duchy, negativními energiemi a jinými negativními silami. Spálením malého kousku dřeva vytvoříte klidné prostředí, což vede k uvolněnému stavu ducha i mysli. Toto dřevo má velmi příjemnou a uklidňující vůni, není srovnatelné s žádným jiným. Vůně Palo Santo je sladká a dřevnatá. Je podobná opojné kombinaci ze sladkých vonných vykuřovadel, cedru, sladké trávy, citronu, eukalyptu s jemným nádechem máty.

POUŽITÍ

Zapalte dřívko a držte ho nad plamenem po dobu několika sekund. Pak zatřeste a uhaste plamen, následně se z něj line vůně, se všemi svými blahodárnými účinky. Palo Santo se používá jako vykuřovadlo a lokálně, neměl by být žádnými způsoby konzumován bez účasti zkušené osoby. Ze dřeva stromu se získává olej, vykuřovadlo a aroma. Kůra macerovaná v alkoholu se používá pro zvýšení pocení a proti revmatismu. Listy se používají proti křečím a jako insekticid.

AROMATERAPIE A TERAPIE

Největší pozornost použití je věnována spalování dřeva, kdy se uvolňuje kouř, který má řadu duchovních vlastností a je ideální pro meditaci, relaxaci, harmonická a intimní setkání, relaxuje stres ve společných domácnostech. Jeho kouzelný kouř může být použit k odvrácení negativních energií v domech, místnostech a kancelářích. A také pro štěstí. Je široce používán v praxi jógy, reiki, aromaterapie ... Vdechování jeho kouře zvedá náladu, odstraňuje stres a astma. 

Další použití Palo Santo je jako medicína. Je velice často používán pro léčbu kožních ran a odvar z kůry k léčbě žaludečních onemocnění. Používá se také jako teplé obklady k léčbě bolesti svalů. Aromatický olej je vysoce ceněn pro své vlastnosti jako antidepresivum, močopudný, depurativní, uklidňující, antiseptický atd. Pomáhá předcházet nachlazení (látka alfa-pinen). Antiseptický ničí mikroby, zabraňuje možnost infekce (terpentýn-4-ol). Antivirotikum (element seskviterpen). Jeho hlavní složkou je limonen (62,88% v celém stromu). Tato účinná látka pomáhá předcházet nádorům žaludku, jater, prsu a kůže. Používá se také jako 100% přírodní repelent proti komárům, ideální pro dětské pokoje. Jeho vůně je smyslovým požitkem, který uvolňuje do stavu klidu a pohody. 

Afrodiziakum: jeho zemité a tajemné vlastnosti pomáhají zlepšovat milostné a duchovní vztahy párů. Zamilovaní jej mohou použít v ložnici pro prohloubení intimních chvil, při milování, a pro naplnění štěstí. Pomáhá nás propojit s lidskou láskou a zvyšuje schopnost dávat ji a přijímat. 

Téměř všechny starověké kultury používali toto posvátné dřevo. V Peru se stále používá v rituálech očisty a šamani z And pro jejich obřady a rituály. Je důležitou součástí při ayahuaskových ceremoniích v peruánské džungli (ale nemusíte se s ním při Ayahuasce vždy setkat). Během setkání čistí duch tohoto stromu prostředí, kde jsou prováděny obřady a pomáhá uvolnit účastníky. 

Dokonce i dnes jsou objevovány stále další vlastnosti tohoto posvátného dřeva.

PROCES SBĚRU

Tento strom by měl zemřít přirozenou cestou a na tomto místě by měl zůstat odpočívat asi 7 - 8 let. Tento přirozený proces rozkladu stromu je žádoucí, protože dochází k vylučování vonného oleje, který proniká a vsakuje se do dřeva, a získává tak své léčivé a aromatické vlastnosti. Ve skutečnosti, pokud bychom porazili strom bez požadovaného procesu, toto dřevo nebude mít specifické vlastnosti, které tu jsou popisovány. 

PŮVOD

Bylo široce používané starověkými prehispánskými kulturami jako Tihuanaco a Inkové. Původ
Palo Santo
svatého dřeva je velmi starý, bylo používáno inckými šamani v jejich nábožensko-duchovních rituálech jako nástroj přinášející štěstí, pro odvrácení jakékoliv známky negativity a jako prostředek k získání lepší duchovní komunikace se svými bohy. Obyvatelé jej používali v jejich duchovní činnosti pro své modlitby, pro štěstí, na zlepšení nálady a pro čištění prostor a prostředí. Tento strom hrál také úlohu v rituálu domorodých manželství. Pár musel zasadit mladý strom v nepřítomnosti svědků, pro spojení jejich osudů a aby jejich manželský svazek trval věčně. 

Používal se k zažehnutí posvátných ohňů při ceremoniích a obřadech, čímž chránil prostor, ve kterém se pracovalo. Tento zvyk se používá při harmonizačních rituálech s přírodními prvky až do dnešního dne. 

Lidé jazyka Maskoy věřili, že oheň ze svatého dřeva zabraňuje zlým duchům přijít domů. Přisuzujeme tuto vlastnost s ohledem na zvláštní jasnost plamenů vycházejících z tohoto dřeva. Ve skutečnosti bylo vidět, že mnoho lidí Maskoy dělalo oheň téměř výlučně ze dřeva Palo Santo. Pokud někdo z domorodého obyvatelstva viděl zlého ducha nebo byl v kontaktu s osobou, která ho viděla, očišťuje všechny lidi jeho kouřem. 

Často jsou vidět staré kmeny Palo Santo, které jsou uvnitř duté. V těchto otvorech se zadržuje dešťová voda a slouží jako zásobárny v oblastech sezónního nedostatku vody při suchém klima pro zvířata, ale i v minulosti pro domorodé obyvatele, když si vyčerpali veškeré zásoby. 

Ženy používaly odvar jako antikoncepci a jeho popel k léčbě vnějších ran.

JAK SE POUŽÍVÁ PALO SANTO

Použití je stejné jako zapálení jakékoliv vonné tyčinky, jen necháte dřívko chvilku déle v plameni. Doporučuje se zapálit ho nad svíčkou, sfouknout a po té nechat proudit vonný kouř, můžete s ním chodit a vykuřovat různé místnosti, můžete s ním ofouknout sebe nebo jiného člověka a očistit tak tělo a místnosti od negativních energií. Je potřeba ho, ale častěji zapálit, protože kouř se přestane brzo uvolňovat. Kouř, který je duchovní, má bílou barvu. 

Existují i ​​jiné způsoby, jak používat Palo Santo, například jemný prášek z tohoto dřeva. Je ideální pro dlouhodobé použití, protože není zapotřebí ho neustále zapalovat. Může se kombinovat i s jinými vonnými tyčinkami.

Bezpečnostní opatření: Důležitá je opatrnost jako při manipulaci s otevřeným ohněm, hoří velice dobře a rychle. Nenechávejte jej v blízkosti věcí, které se mohou vznítit a pod. (papír, hořlavé kapaliny, plyny...). Nenechávejte jej v rukou dětí a v jejich blízkosti.



Všechny dřeva pochází z již odumřelých stromů Palo Santo (Bursera graveolens). Jsme registrováni u Ministerstva zemědělství Peru, oddělení lesního hospodářství a myslivosti. Žádné živé stromy nejsou používány v souladu s peruánskou vládou a předpisy dohlížející na získávání Palo Santo a žádá prodej pouze prostřednictvím certifikovaných společností.


Palo Santo doporučujeme, je to  pravdu úžasné dřevo a zaslouží si jméno "svaté". Velmi příjemně voní a má velmi silné účinky. Ať vám pomůže najít klid a harmonii a vyčistí vše negativní kolem vás ;-)

Amazon Green Ecolodge


No comments:

Post a Comment