Translate

Monday 15 September 2014

Výprava do nitra džungle


Naším výchozím bodem je jezero Yarinacocha. Aquiles, náš průvodce už měl vše připraveno na cestu, v naší lodi byla nachystána voda, potraviny, karimatky, gumové holínky, mačety, sítě proti komárům a balení Mapachos (tabák), které veze Aquiles jako dárek pro své přátele v džungli. 

Jezerem nás naviguje hejno volavek a sledují nás cushuris, zvědaví delfíni skákají kolem lodi a pozorují nás stejně tak, jako my je. 

Míjíme místní komunity San Francisco a Santa Clara a dostáváme se až na konec jezera, kde vstupujeme do kanálu, který nás zanese na řeku Ucayali, odtud pokračujeme v naší trase po řece Utiquinía. 

Téměř po 6 hodinách jízdy jsme dorazili do místa naší první zastávky, kde jsme vytvořili tábor, po
vynikající večeři (piraně) jsme se chystali na noční pozorování aligátorů. Remo a Aquiles s ruční svítilnou nás vedou až do míst, kde mají svůj domov tato úžasná a, pro mnohé lidi, strašlivá zvířata, Aquiles začne imitovat jejich zvuky a oni na ně reagují, jako by spolu komunikovali, je vidět velké množství červených očí, ve kterých se odráží světlo naší baterky. Náš průvodce vysvětluje, že jsou to malí aligátoři, Aquiles měl jednoho mezi rukama, měl asi osmdesát centimetrů a velkou sílu, díky které ho bylo těžké chytit, pak ho pustil zpátky do řeky, aby se mohl vrátit k ostatním. 

První noc uprostřed ničeho, spící na podlaze pod moskytiérou, jsem začal slyšet zvuky džungle. Mám pocit, že žáby jsou vládci noci. 

V džungli se vzbudíte poměrně brzy, hned po snídani se balíme a připravujeme na cestu, protože dnes máme před sebou velmi dlouhou cestu, zatím co pokračujeme, ptám se Aquila, jestli mi může ukázat kočičí dráp (Uña de Gato), když jsme ho našli, po naseknutí jsme z něj pili vodu proti žízni. Je těžké popsat džungli, všechno co zde najdete, obrovské množství stromů a léčivých rostlin, hmyzu všeho druhu, mnoho ptáků, lenochodi a dokonce i had nám zkřížil cestu. 

Přijeli jsme k jednomu jezeru, a všichni jsme se pustili do lovení ryb, které budou naší dnešní večeří a protože minule byly velmi dobré, tak to rádi zopakujeme, po večeři jsme se rozhodli udělat malou noční procházku, a opravdu, džungle nikdy nespí, sova sleduje naše pohyby, tisíce pracujících mravenců, pavouci budují své nástrahy. 

Další den ráno se chystáme na návrat domů. Než jsme se rozešli, nechal Aquiles džungli několik Mapachos ve vděčnosti, jako poděkování za dobrodružství.



Můžete k nám přijet a zažít život džungle na vlastní kůži, protože její úžasná atmosféra se vším všudy, se jen těžko popisuje.

Amazon Green Ecolodge


No comments:

Post a Comment