Translate

Wednesday 3 September 2014

Jak se připravuje nápoj z Ayahuasky? - recepty


Tento nápoj, tradičně připravovaný indiány různých amazonských kmenů, jehož recepty jsou předávány z generace na generaci, má svoji specifickou chuť a konzistenci. Chuť se může mírně lišit, ale je vesměs hořká, může být nasládlá, někdy i ostrá, že může pálit v jícnu. Pro citlivější lidi může být tato chuť velmi nepříjemná a vyvolat zvracení. Pro někoho je tak specifická, že ji lze jen těžko popsat. Konzistence je hustá, někdy se můžete setkat i s pastou. Má hnědou až hnědočervenou nebo hnědožlutou barvu.

Příprava je hodně podobná, ale u jednotlivých šamanů se může lišit, každý má svůj vlastní postup i složení. Nejlepší je pít pouze kombinaci Ayahusky s Chacrunou. Často někteří šamani přidávají i jiné rostliny, pro více vizí, ale spíše se to nedoporučuje. Šamani používají různé druhy Ayahuasky, můžete se setkat s A. žlutou (A. amarilla), černou (A. negra), šušupe (A. shushupe) a sladkou (A. dulce nebo cielo), která je nejčastější. Za nejsilnější se považuje černá a šušupe. Název šušupe je podle kresby hada shushupe, kterému je liána podobná. Někteří šamani pro velkou spotřebu musí liánu kupovat na osvědčených místech, pro delší uskladnění a ponechání čerstvosti se zahrabává do země. Pokud se poruší  zásady přípravy, včetně půstu, výsledný nápoj je bez efektu.

Vybrali jsme pro vás pár ukázek:

  • Šaman Alberto
Nasbírají se 2 kg vinné révy, liány Ayahuasky (Banisteriopsis caapi) a listy Chacruny (Psychotria viridis). Tyto rostliny by se měly sbírat ráno při úplňku a ten kdo je sbírá by měl být v půstu. Kůra se očistí a rozdrtí, aby byla jemnější pro vaření, přidá se 3 až 5 listů Chacruny, popřípadě se přidají jiné (Datura sp, Tabaco, Toe..). Všechny tyto listy se umístí na dno velkého hrnce do tvaru kříže. Přidá se 20 litrů vody a vaří se 8 hodin. Při vaření se zpívají šamanské písně icaros, okuřuje se tabákem, obojí přivolává duchy přírody a Ayahuasky. Nápoj získává na síle z icaros zpěvů. Z 20 litrů se vařením získají 2 litry nápoje. Přidá se opět 20 litrů vody a vyvaří se na 0,5 l. Toto množství odpovídá přesně 14 dávkám. Pokud se v průběhu procesu dostane vroucí voda přes okraj hrnce ven, musí se začít celý postup znovu. 

  • Šaman Don Solom Tello, Iquitos, Perú (ayahuasquero-curandero) .
Toto byl jeden z nejznámějších ayahuascero v Iquitos, který se dožil přes 80 let a spolupracoval dlouho s centrem Takiwasi (odvykání závislostí). Rozhodl se stát šamanem po té co byl zasažen jedním brujem (černým šamanem), po kterém oslepl na jedno oko.
30 - 40 kusů asi 30 cm dlouhé liány, přidá se 200 až 300 listů Chacruny, při vaření se dodaly ještě listy Ajo Sacha, Guayusa a Mucura. Vaří se třikrát a získají se tedy 3 vývary, jejichž obsah je postupně snížen na ½ až 1 litr.

  • Šaman Jose Padilla, Iquitos, Perú (Ayahuasquero)
1 kg lijány a 50 listů Chacruny, vaří se 2 hodiny s 25 až 30 litry vody, vývar se opět shromáždí a přidá se nová voda, vaří se 2 ½ hodiny, oba vývary se zredukují na 1 ½ litru.

  • Šaman Luis Culquiton, Manacamari, río de Nanay, Perú ( Palero) .
8 kousků 30 cm liány o 10 cm průměru, přidat ½ kila Chacruna listů + 12 listů Chiric Sanango. Vaří se dohromady ve 40 l vody a dusíme celý den. Na konci by mělo být získáno 1 ½ litru nápoje.

  • Šaman Enrrique
50 kg liány + 500 listů Chacruny se vaří v 50 l vody 16 hodin, opakuje se s novou vodou a vaří se 8 hodin, vývar se zredukuje na 2 litry. 



Pokud by jste se chtěli sami pustit do vaření, přejeme mnoho kulinářských úspěchů ;-)

Amazon Green Ecolodge


Zdroj: vlastní zkušenosti + komikame, ayahuasca - medicina

No comments:

Post a Comment