Translate

Tuesday 19 August 2014

Co je to Ayahuaska a jaké jsou rituály s Ayahuaskou

O Ayahuasce toho bylo napsáno již mnoho a je pravda, že tato úžasná liána si zaslouží své postavení, a to nejenom v říši rostlinné, kde je královnou, ale také v naší mysli. Bývá nazývána různými jmény, jako "královna všech rostlin"- protože opravdu královnou je, "liána duše" - protože vám ukazuje vaše vlastní nitro a vaši duši nebo také někdy poněkud strašidelně "liána smrti"- ale není to kvůli tomu, že byste zemřeli, někdy mohou lidé také nahlédnout do své smrti, což člověku zpětně dá velké poznání.


Jako každý člověk i každá rostlina, tedy i Ayahuaska, má svoji duši a ví moc dobře, co člověk přesně potřebuje a v jaký okamžik, na co je připravený a na co ještě ne. Můžete s ní v průběhu rituálu komunikovat a ptát se jí na různé otázky, odpovědi však můžete i nemusíte ihned dostat. Někdy si na vás potřebuje zvyknout nebo vaše tělo potřebuje být vyčištěno, abyste s ní mohli být blíže v kontaktu. Je potřeba k ní přistupovat s respektem a pokorou a nebrat ji na lehkou váhu. Není to droga, která se užije příležitostně na zážitky nebo pro zábavu. Ayahuaska je velmi silná a posvátná rostlina, kterou používají domorodí šamani v Amazonii po tisíce let za účelem především léčení, pro duchovní rozvoj a také věštění. Ayahuasca je v podstatě lék pro duši, která pracuje na všech úrovních vaší bytosti - fyzické, mentální, emocionální a duchovní.

Je velmi důležité vědět, že rituály s ní nejsou často příjemné zážitky, ale pod vedením dobrého a zkušeného šamana jsou vždy neuvěřitelně přínosné a bezpečné. V průběhu rituálů čistí tělo od negativních energií, nemocí, blokád, od věcí které nás v životě omezují, od všeho co se v nás nahromadilo za celou dobu našeho života i životů minulých. Mění nás i naše životy v lepší. Čištění se děje různými způsoby, ale nejčastější je zvracení, někdy průjmem, který může být způsoben také nesprávnou dietou v průběhu užívání Ayahuasky. Některé rituály mohou být velice intenzivní a můžete při nich zažít znovu traumata z minulosti, ale tím je definitivně odstranit. Ayahuaska nám odhaluje nejenom naše kladné a pěkné stránky, ale také negativní odvrácenou stránku, tím nám ukazuje jaké je naše nitro doopravdy a jaké jsou naše skryté stránky. Je také učitelkou, přináší vědomosti, otevírá oči a ukazuje pravdu.

Ayahuaska se běžně při přípravě nápoje kombinuje s Chacrunou, která způsobuje vize. Tato kombinace se doporučuje nejvíce. Můžete se setkat se spoustou šamanů, lépe řečeno "pseudo šamanů", kteří připravují nápoj pro své klienty, aby měli více "vizí" či zážitků a kteří připravují za tímto účelem kombinace s jinými halucinogeními rostlinami (např. Toe, Tabacco...). Tyto kombinace však mohou spíše uškodit než pomoci. Tyto rostliny jsou velice silné a používají se, pokud chcete být v dietě pouze s každou samostatně, nikoliv v kombinaci s Ayahuaskou. 

Neplatí pravidlo, že musíte mít vždy vize, ani není pravdou, že čím je člověk čistější tím méně vizí má, nebo naopak. Vše je individuální, jestli vize budete mít a jaké nebo kolik, závisí pouze na vaší koncentraci v průběhu rituálu a pokoře. A i pokud žádné nejsou, Ayahuaska vždy odvede svoji práci ať už třeba jen na úrovni fyzické, která je také velmi důležitá a souvisí s psychikou.

Každý rituál se velmi liší a je dobré od něj neočekávat konkrétní věci, to co potřebujete většinou přijde samo. Můžete si přečíst spoustu zkušeností od lidí, kteří podstoupili rituál, ale věřte, že vaše budou naprosto jiné, protože všichni se ve svém nitru lišíme. 

Tyto informace se někomu mohou zdát odstrašující, ale mým záměrem není vystrašit nebo odradit. Chci jen, abyste měli kompletní informace a váš obřad byl bezpečný. Pokud přijdete na slavnostní ceremoniál a vaše srdce a mysl budou otevřené, budete mít hlubokou úctu k této starobylé a posvátné medicíně, budete mít pravděpodobně jedny z nejkrásnějších a nejhlubších zkušeností ve svém životě.

Chci také poukázat na to, že by neměly být rituály brány na lehkou váhu, není to "zážitková turistika".



No comments:

Post a Comment