Translate

Sunday 17 August 2014

Tam kde se rodí Amazonka


Jeden ze 7 nejkrásnějších divů světa vytvořených přírodou, kde se rodí největší řeka na světě Amazonka, je soutokem dvou velkých řek Ucayali a Marañón, které obtékají přírodní rezervaci Pacaya Samiria ve tvaru trojúhelníku. Můžete si vychutnat tento velkolepý zážitek ze 40 metrů vysoké věže.

Popis

Je nejvodnatější a má největší povodí ze všech řek na Zemi. Podstatná část jejího toku protéká Amazonským deštným pralesem. U soutoku zdrojnic je šířka řeky 2 km, na středním toku 5 km, na dolním 15 až 20 km a před ústím 80 až 150 km. Hloubka řeky je na středním toku 70 m, u Óbidosu 135 m a v ústí 15 až 45 m. Amazonka je dlouhá kolem 7 000 km a na jejím konci se vlévá do Atlantského oceánu.

Na režim řeky na dolním toku má vliv také příliv, který postupuje proti proudu až do vzdálenosti 1 400 km. V oblasti ústí způsobuje příliv tzv. hlomozivou vodu, která představuje prudkou vlnu vysokou 4 až 5 m, která se rychle a s duněním valí po řece a zatopuje a rozrušuje břehy. V jednom z indiánských nářečí se tato vlna nazývá amazunu a je možné že od tohoto slova pochází současný název řeky.



Podzemní "řeka"

Není to dlouho co bylo objeveno podzemní dvojče Amazonky zvané Hamza (podle objevitele Valiya Hamza), mají rozdílné vlastnosti a každá proudí v jiné úrovni země. Hamza je cca 4 km hluboko pod zemským povrchem a je dlouhá přibližně 6000 km. Zatímco šířka Amazonky je od cca 2 do 100 km, Hamza je 200 - 400 km široká, ale proud Amazonky je rychlejší 5m/s a méně než 1mm/s u Hamzy.

Fauna a flora

V jezerech a průtocích roste typická rostlina Amazonie obří leknín Viktorie královská (Victoria amazonica, V. regia), její listy dosahují obrovských rozměrů až 4 m. Charakteristická je také dravá ryba piraňa. Žijí zde rejnoci, úhoři, hadi a krokodýli, anakondy, želvy a delfíni (šedí, růžový, bílí podle věku) ...

No comments:

Post a Comment